top of page

ΚΙΘΑΡΩΔΙΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ

ΑΠΟ ΤΟ 2012

{Κιθαρωδία_κιθαρώδησις: τραγούδι με συνοδεία κιθάρας. Για την πραγματοποίηση της χρειαζόταν ένας εκτελεστής – ο οποίος αναλάμβανε να φέρει εις πέρας όλους τους ρόλους (συνθέτης, κιθαρίστας, τραγουδιστής). Εφευρέτης της κιθαρωδίας και της κιθαρωδικής ποίησης ήταν ο Αμφίων, υιός του Δία και της Αντιόπης, μυθικός κιθαρωδός του οποίου η μουσική , κατά τον Παυσανία, είχε την δύναμη να μετακινεί μεγάλα και ογκώδη αντικείμενα και ζώα.}

 

Τι γίνεται όταν η Κιθαρωδία αποτελεί ευκαιρία για την πιο ανατρεπτική συνάντηση – την συνάντηση της rock με την κλασική μουσική και την ανάμιξή τους με εθνικές μουσικές;  Ο Αντώνης Μιτζέλος συναντιέται επί σκηνής με καλλιτέχνες έλληνες και ξένους, βιρτουόζους της κιθάρας, τολμηρούς συνοδοιπόρους στην μουσική αυτή περιπέτεια. Με διάθεση για διάλογο και αυτοσχεδιασμό, με φωνή και καρδιά, επιχειρούν μαζί να επικοινωνήσουν μεταξύ τους αλλά και με τους θεατές – κοινωνούς μιας άκρως μουσικής εμπειρίας, αποτέλεσμα των εξαιρετικών τεχνικών και εκφραστικών ικανοτήτων των καλλιτεχνών. Με τις κιθάρες τους, ηλεκτρική, ακουστική και κλασική, ένας κόσμος μαζί και όχι χώρια πια, όργανα πολυφωνικά και αισθησιακά, παρουσιάζουν και αυτοσχεδιάζουν πάνω σε κομμάτια / γνωστές συνθέσεις του Αντώνη Μιτζέλου, αλλά και σε επιλογές από το ελληνικό και διεθνές rock & jazz ρεπερτόριο.

 

Τον Αύγουστο του 2012 δίνει μια ξεχωριστή συναυλία με φυσικό ήχο, χωρίς ηχητικά και φώτα στην Ζάκυνθο, στον λόφο του Στράνη, εγκαινιάζοντας την Κιθαρωδία στο σημείο όπου ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, ακούγοντας τους κανονιοβολισμούς του Μεσολογγίου, εμπνεύστηκε και έγραψε τον εθνικό ύμνο. Μαζί του η η ερμηνεύτρια και ηθοποιός Μαριάννα Πολυχρονίδη και ο κιθαρίστας Παναγιώτης Μάργαρης. 

 

Ακολουθούν παραστάσεις σε διάφορες σκηνές, όπως στο ιστορικό Half Note Jazz Club με τους Animacorda, ένα κιθαριστικό ντουέτο υψηλών προδιαγραφών που αποτελείται από τους Μιχάλη Μπρούζο και Γιώργο Μπεχλιβάνογλου. Μαζί τους η Μαριάννα Πολυχρονίδη και καλεσμένοι οι Γιάννης Κότσιρας, Βασίλης Λέκκας, Πέτρος Γαϊτάνος, Βασίλης Καζούλης και Γεωργία Νταγάκη.

 

Το ταξίδι συνεχίζεται… Γίνονται παραστάσεις σε θέατρα, αρχαιολογικούς χώρους και χώρους τέχνης όπως: στο Αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών με το νεανικό χορωδιακό σύνολο Έμπνευσις 60 ατόμων υπό την διεύθυνση της Έλενας Καντάρη, τον Βασίλη Λέκκα και την σοπράνο Μαριάνθη Σοντάκη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, στην Πνύκα (χωρίς ηχητική και φωτιστική υποστήριξη), στην Βασιλική του Άγιου Μάρκου /Ηράκλειο, στο Θέατρο Μπούρτζι /Σκιάθος, στο Μεσαιωνικό κάστρο Λάρνακας, στο Μουσείο Μάνου & Αναστασίας Φαλτάιτς στην Σκύρο.

Για τα επόμενα χρόνια, ο Αντώνης Μιτζέλος και οι συνεργάτες του θέλουν να μιλήσουν με την Κιθαρωδία σε πολύ κόσμο, που αγαπάει την μουσική, παθιάζεται με την αρμονία και τον ήχο της κιθάρας, εμπνέεται από αυτήν και για αυτό ζει καλύτερα, πλουσιότερα πνευματικά, έχοντας βρει έναν ηχητικό δρόμο για το ταξίδι στο όνειρο και την ευζωία. Η Κιθαρωδία του Αντώνη Μιτζέλου περιλαμβάνει παραστάσεις σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, Ευρώπης και Αμερικής, συναντήσεις με άλλους αξιόλογους καλλιτέχνες αλλά και θεατές/κοινωνούς αυτής της εμπειρίας, καθώς και νέους μαθητές/σπουδαστές μουσικής. Παραστάσεις σε θέατρα και μουσικές σκηνές, σεμινάρια σε ωδεία και άλλους χώρους. Η Κιθαρωδία , σύγχρονη και διαχρονική, γίνεται μέσω διάδοσης της ''ψιλής κιθάρισις'', της λυρικότητας, της Ελληνικότητας και πάνω από όλα της πίστης ότι η μουσική είναι τελικά η μόνη αλήθεια.

bottom of page